Tricket för att få saftiga köttbullar från ett magert kött är att mala färsen tillsammans med en fetare färs, i det här fallet fläskfärs. Den extra malningen gör att fläskfärsen finfördelas i älgfärsen och höjer fetthalten, och fett är som bekant en smakbärare. Sedan är det bara att steka köttbullar som vanligt!

Grovt rivet äpple och gul lök smaksätter färsen.

Kryddiga älgköttbullar med äpple

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 35 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g färs 2/3 älg, 1/3 fläsk
  • 2 st gula lökar
  • 1 st äpple
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 tsk viltfond
  • salt och svartpeppar
  • smör till stekningen

Instruktioner

  • Väg upp och mal älgfärs och fläskfärs tillsammans, helst två gånger så att det blandas ordentligt.
  • Skala och riv gul lök och äpple. Blanda med färsen.
  • Tillsätt ägg, kryddpeppar, ströbröd och fond. Avsluta med lite salt och peppar.
  • Forma till små köttbullar och stek på medelvärme i rikligt med smör.
  • Använd gärna stekskyn som blir över till sås.
  • Serveras med fördel till kantarellsås, kokt potatis och gräna ärtor.