En god pastasås tar inte så lång tid att svänga ihop, och om man gillar den femte grundsmaken umami (うま味) är den här tomatrika skapelsen perfekt. Komplettera med lite riven ost precis före servering så blir det perfekt. Ordet umami är ett japanskt låneord som betyder ungefär god smak. Om du använder fryst broccoli direkt i såsen behövs inte vatten, eftersom broccolin kommer att släppa vatten när den tinar. Vänta med att tillsätta vattnet till senare i så fall, om det verkar som att det blir för fast i konsistensen.

Umamiälskaren kan med fördel komplettera med svamp i såsen. Svamp är väldigt rik på den femte grundsmaken.

Pasta med chilitomatsås och broccoli

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 g pasta gnocci
  • 400 g krossade tomater
  • 3 st tomater grovt hackade
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 st chilifrukt
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning oxbuljong
  • 300 g Broccoli
  • 2 st morötter

Instruktioner

  • Fräs löken i oljan och tillsätt de grovt hackade tomaterna. Finhacka chilin och tillsätt den. Riv morötterna och tillsätt dem.
  • Häll i vinäger, broccoli, vatten, krossade tomater, buljongen, eventuellt salt och svartpeppar om du vill ha det. Låt sjuda till önskad konsistens.
  • Koka upp pastavatten och koka pastan. Servera med riven ost.