Rabarberchutney

Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte ovanligt att chutney, till exempel den som vi lagar här, inte innehåller något tillsatt socker alls. Chutney är inte heller någon form av efterrätt eller mellanmål, utan är i stället med sina ofta starka och osöta smaker tillbehör till huvudrätter. den här rabarberchutneyn passar till exempel utmärkt till grillat kött.

En smakrik chutney med intensiv rabarbersmak som passar utmärkt till exempelvis grillat kött.

Rabarberchutney

Måltid: Tillbehör
Kök: Indien
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 10 personer
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g rabarber rabarber
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 st chilifrukt röd
  • 1 dl honung, flytande
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ingefära, riven färsk
  • 2 st kanelstänger
  • 1,5 dl vatten

Instruktioner

  • Skölj rabarberna och skär i ungefär en halv centimeter långa bitar. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Skala och riv ingefära så att du får en matsked.
  • Lägg rabarber, lök och chili i en kastrull. Tillsätt honung, rödvinsvinäger, salt, ingefära vatten och kanelstänger.
  • Koka på svag värme under lock i 25-30 minuter.
  • Plocka bort kanelstängerna och häll upp på burkar som du försluter medan chutneyn fortfarande är riktigt varm. Förvara burkarna svalt tills det är dags att servera.

Rulla till toppen