Först en liten varning. Vanlig fläder (Sambucus nigra) som man kan göra saft på ska inte förväxlas med sina giftiga kusiner druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus). Druvfläder har gulgröna blommor i en rundad klase och bären blir röda som mogna medan den vanliga flädern har en mer platt blomklase och får svarta bär som mogna. Sommarflädern är en ört som vissnar ner varje år, så även om blommor och blad är relativt lika är de i övrigt väldigt olika då den vanliga flädern kan bli ett 8 meter högt träd. Gå in på Den virtuella floran för att läsa mer om fläder.
Så, går du och blir sjuk eller död för att du gjort saft på giftiga blommor istället för delikata efter det här är det i alla fall inte för att det inte står någon varning någonstans.
Tänk också på att grenar inte omfattas av allemansrätten. Du måste ha markägarens tillstånd att plocka om du är ute i skog och mark.
Om du inte hade tänkt använda konserveringsmedel är det extra viktigt att sterilisera de flaskor eller förvaringskärl du tänker använda. Om du använder flaskor som inte tål ugn kan du koka dem i minst 10 minuter. Använd dem gärna medan de fortfarande är heta, stänger du burken eller flaskan medan det fortfarande är varmt bildas det vakuum när det svalnar. Tänker du sterilisera flaskorna i ugn sätter du ugnen på 125°C och låt kärlen stå i ugnen i minst 10 minuter. Tänk på att inte röra insidan av kärlet efteråt, den som ska vara steril.
Flädersaft
Ingredienser
- 15 st fläderblommor stora, eller 30 små
- 2 l vatten
- 1,5 kg socker
- 3 st citroner stora
- 50 g citronsyra
Instruktioner
- Skölj fläderblommorna i kallt vatten. Rensa blomklasarna, klipp bort grova pinnar. Lägg i en bunke och strö citronsyran över.
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Rör om tills sockret löst upp sig.
- Skölj citronerna, skiva dem så tunt du kan och lägg tillsammans med fläderblommorna.
- Häll det heta sockervattnet över fläderblommor och citronerna, och rör om försiktigt. Låt svalna något och täck bunken med plastfilm.
- Låt stå och dra någonstans svalt i 3-4 dygn, längre är ingen nackdel.
- Sila av i silduk. Om du vill använda natriumbensoat eller liknande konserveringsmedel tillsätter du det nu. Följ i så fall instruktionerna för det konserveringsmedel du använder. Om du fryser in saften står den sig bra ändå.
- Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.