Rabarbersoppa

Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan. Du kan till och med vara så praktisk att du bara värmer soppan en aning och serverar den i en soppskål med glassen i en skål bredvid så kan matgästerna ta själva (så att du slipper så i köket medan gästerna har trevligt).

Färgen på soppan kan skilja sig en hel del beroende på vilka rabarber som används. Om du har rabarber med mycket antocyaner, som är det röda färgämnet i rabarber, blir soppan väldigt röd i kombination med jordgubbarna.

Rabarbersoppa

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 gr rabarber
  • 350 gr jordgubbar
  • 2 dl socker
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 5 dl vatten

Instruktioner

  • Rensa jordgubbarna och häll ner dem i soupmakern.
  • Skölj och rensa rabarberna. Skär stjälkarna i tunna slantar, i princip ju tunnare desto bättre eftersom du då undviker "trådar" i soppan. Häll ner slantana i soupmakern.
  • Häll ner resten av ingredienserna i soupmakern.
  • Kör programmet för varm slät soppa.
  • Låt soppan svalna. Du kan sedan förvara den i kylskåpet tills det är dags att servera.
  • När det är dags att servera, börja gärna med att värma soppan några sekunder i mikron tills den blir ljummen. Häll sedan upp soppan i serveringsskålar och komplettera med exempelvis vaniljglass (som på bilden), vaniljkvarg, mandelbiskvier eller vad du gillar. Dekorera gärna med några blad färsk citronmeliss om du har tillgång till det.
Rulla till toppen