Grönkål växer villigt och tål både kyla och dåligt väder. Den är dessutom populär hos kålfjärilar och annat som också insett hur delikat den är. Den här peston får en intensivt grön smak som står bra på egen hand, och som lika gärna piffas med lite basilika. Bara ett blad eller två på sin höjd, som komplement. Basilika tar lätt överhanden, och vi vill ha grönkålens fräscha grönska i centrum.
Om du vill variera din pesto kan du byta till olivolja istället för rasp, västerbottenost istället för parmesan och pinjenötter istället för valnötter. Det är superlätt att göra det här receptet till sitt alldeles egna.
Frys in din pesto i iskuber så är det lätt att förvara och ta fram när du behöver lite i matlagningen. Jag vet inte hur länge den står sig eftersom den sällan blir stående i vår kyl särskilt länge.
Grönkålspesto
Ingredienser
- 40 g grönkål cirka 2 dl färsk hackad
- 16 g vitlök 2 stora klyftor
- 50 g valnötter cirka 1 dl naturella
- 30 g parmesan cirka 1 dl riven
- 1 dl rapsolja
- Salt och svartpeppar
- Basilika 1-2 stora blad
Instruktioner
- Skölj och hacka grönkålen grovt, bara bladen. Skär bort de grova stjälkarna.
- Skala och grovhacka vitlöken.
- Grovhacka nötterna.
- Riv osten.
- Lägg allt i matberedaren, för lite extra sting kan du lägga i ett eller två stora basilikablad. Kör tills det börjar smula sig. Späd med oljan, lite i taget tills det blir krämigt. Om din grönkål är väldigt saftig kan du behöva mindre olja, lite torrare kan behöva mer. Smaka dig fram.
- Smaka av med en nypa salt och ett eller två varv på svartpepparkvarnen.