Att göra eget smör är inte så svårt, det är egentligen bara att vispa grädde tills det blir smör. Men när det stått i kylen ett tag blir det ganska hopplöst att försöka bre på smörgås och dessutom smakar det inte riktigt som det de flesta är vana vid. Att göra eget bredbart smör är dock inte mycket svårare än det är att göra själva smöret till att börja med, och du vet precis vad du får på din macka. Beroende på vilken rapsolja du väljer får du olika smak på ditt bordssmör, vissa sorter är blommigare i smaken än andra.

Med så här gott smör på mackan behövs inget pålägg!

Bredbart smör
Med så här smakrikt smör behövs inget pålägg.
Bredbart smör
Med så här smakrikt smör behövs inget pålägg.
Portioner Tillagningstid
cirka 250g 30minuter
Portioner
cirka 250g
Tillagningstid
30minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: g
Ingredienser
Portioner: g
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Häll grädden i en skål och vispa. Först blir grädden vispgrädde, därefter övervispad grädde. Sedan händer det ingenting på ganska länge, massan blir lite grynig bara. Fortsätt vispa, plötsligt kommer smör och vassle att separera sig. Vispa tills all vassle lämnat smöret. Du har nu en fullt användbar klick smör.
  2. Ta upp smöret och "tvätta" det i kallt vatten så att all vassle verkligen är borta. Du kramar helt enkelt smöret i handen i det kalla vattnet, och klämmer ihop smöret till en boll, gång på gång.
  3. Mosa ner smöret i en skål tillsammans med rapsolja, kesella och salt. Mellan 0,5 tsk och 1 tsk per 5 dl grädde är bra, ta den mindre mängden om du inte gillar extrasaltad Bregott.
  4. Vispa med elvisp tills du fått en slät massa du kan lägga upp i burk och förvara i kylen.