Valnötspesto med västerbottenost

Det är superenkelt att göra egen pesto. Vanligtvis görs den på pinjenötter och parmesan, men här har jag valt en lite svenskare vinkel på den italienska klassikern. Det har funnits recept på pesto i cirkulation åtminstone sedan romartiden, namnet pesto kommer från italienskans ord för mortla (“pestare”) och det vi vanligtvis kallar “pesto” heter egentligen “pesto alla genovese” (pesto från Genua). Den röda varianten med tomater och mandel istället för basilika och pinjenötter kommer från Sicilien och heter pesto rosso (röd pesto).

 

Valnötspesto med västerbottenost
Valnötspesto är god på rostat bröd, i pastarätter, som smaksättare i sås eller som dip.
Valnötspesto med västerbottenost
Valnötspesto är god på rostat bröd, i pastarätter, som smaksättare i sås eller som dip.
Portioner Tillagningstid
5dl 5min
Portioner
5dl
Tillagningstid
5min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Lägg basilikabladen och vitlöksklyftorna i mixern och kör några varv så det börjar blandas.
  2. Rosta valnötterna i torr het panna.
  3. Lägg i ost, ungefär hälften av olivoljan och valnötterna. Kör tills det börjar blanda sig, späd med resten av olivoljan tills peston fått en krämig konsistens och nötterna är finfördelade.
  4. Förvara i burk med lock i kylen.