Göra en likör på något som är så beskt som rönnbär? Det går alldeles utmärkt, och resultatet blir en likör som passar bäst att inmundiga i eget majestät – om du försöker äta eller dricka något till den kan den överrösta nästan vad som helst. Det riktigt fascinerande är att rönnbär är väldigt beska, men inte likören. Så vart tar beskan vägen? Om du vågar bita ett av de överblivna blekt brandgula bären får du svaret – nästan all annan smak är borta från bären utom beskan. Den blir kvar. Jag har varnat dig.
Det går att använda många olika typer av alkohol, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Jag har valt ett okryddat brännvin eftersom jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.
Rönnbärslikör
Ingredienser
- 5 dl rönnbär frysta, rensade och sköljda
- 5 dl okryddat brännvin
- 2 kryddnejlikor
- 2 dl råsocker
- 0,75 dl vatten
Instruktioner
- Lägg rönnbären i en rengjord glasburk och häll över alkoholen.
- Förslut burken och låt burken stå i 4-6 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
- Sila blandningen till en glasskål.
- Koka en sockerlag med vatten, socker och kryddnejlikor. Plocka bort nejlikorna och rör ner sockerlagen i den silade rönnbär-/alkoholblandningen, häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
- Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.