Röda vinbär gör sig ypperligt i gelé och det är inte speciellt svårt att göra. För att få en klar gelé är det viktigt att låta bärmassan rinna av självmant och inte pressa ut den sista saften. Den kan man ta vara på senare och använda som smaksättning till annat, men i gelén vill vi inte ha det eftersom gelén blir grumlig i så fall.

Kombinera gärna röda och vita vinbär, det blir jättegott!

Vinbärsgelé

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Kalorier: 278kcal
Portioner 15 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

Rödavinbärssaften

  • 2 l röda vinbär
  • 3 dl vatten

Gelé

  • 8 dl socker per liter saft
  • 1 påse Melatin Gul, 1 påse per liter saft

Instruktioner

  • Koka upp vattnet i en gryta och lägg i bären. Koka under lock ca 10 min. Mosa dem några gånger mot grytans kant.
  • Sila bärmassan. låt den rinna tills det slutat droppa, det tar cirka 45 minuter. Pressa inte, då blir gelén grumlig.
  • Diska ur grytan. Mät upp saften. Häll i saften i grytan. Rör i Melatinet. Koka upp och låt koka 1-2 minuter.
  • Rör i sockret, lite i taget. Skumma väl. Häll upp direkt på väl rengjorda burkar, har du gjort rätt börjar det "gelea sig" ganska omgående. Förvara kallt.

Nutrition

Kalorier: 278kcal | Carbohydrates: 72g | Protein: 2g | Fat: 0.3g | Mättat fett: 0.02g | Fleromättat fett: 0.1g | Enkelomättat fett: 0.04g | Natrium: 2mg | Kalium: 367mg | Fiber: 6g | Socker: 63g | Vitamin A: 1% | Vitamin C: 90% | Kalcium: 5% | Järn: 7%