Chokladens dag

Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Chokladmuffins

Chokladmuffins

Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna är inte lika vanliga här hemma, men i till exempel England är det vanligt med muffins som är mer lika…

Knäck

Knäck

Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis. Hackad sötmandel…

Chokladkaka med marängtäcke

Chokladkaka med marängtäcke

Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är passande nog en skapelse som är farligt lik en tårta, gjord på kladdkaka i botten och krispig maräng som täcke.…

Muffins med en twist

Muffins med en twist

Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir de både gluten- och laktosfria. De är inte speciellt söta, den som vill ha det får tillsätta ca 2dl socker…

Kycklingpaj med molesås

Kycklingpaj med molesås

Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att…

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna…

Bananchokladbollar

Bananchokladbollar

Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…

Chokladfondant med whisky

Chokladfondant med whisky

En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu mer choklad faktiskt. Jag, som inte gillar whisky, vänjer mig nog aldrig vid att en ingrediens jag knappt tål lukten…

Kokosbollar

Kokosbollar

Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av smör och choklad men inte ett spår av havre. Beroende på vad du väljer att rulla bollarna i blir de…

Smooth road

Smooth road

Vad får man om man gör en Rocky Road utan de hårda nötterna och utan marshmallows? Tja, det blir väl motsatsen då, en Smooth Road? Om du vill göra Rocky…

Rulla till toppen