Shogayaki

Nu har Jennifer varit i farten med sina japanska recept. Det är lätt att tro att japansk mat enbart handlar om fisk, men de äter faktiskt gris, nöt och kyckling också och har flera spännande varianter, som shogayaki. Shoga (生姜) betyder ingefära medan yaki (焼き) betyder grillat eller stekt ungefär, och rätten är den populäraste grisrätten i Japan näst efter Tonkatsu. Den är vanlig i bentolådor och kan även ätas kall.

Det är värt besväret, smakerna är makalösa.

Shogayaki

Måltid: Huvudrätt
Kök: Japan
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 dl matolja
  • sesamolja

Marinad A

  • 4 tsk japansk soja
  • 4 tsk saké
  • 2 tsk ingefära färsk, riven

Marinad B

  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk Mirin
  • 2 msk socker
  • 2 msk ingefära färsk, riven

Instruktioner

  • Putsa och skär köttet i tunna bitar. Det går lättare att skära riktigt tunna skivor om köttet är halvfruset.
  • Blanda ihop ingredienserna till Marinad A. Lägg köttet i marinad A och låt stå i 20 min. Blanda undertiden ihop marinad B.
  • Hetta upp oljan i stekpannan och stek köttet. Smaksätt gärna oljan med lite sesamolja.
  • Dela upp stekningen i fyra, fem stekningar, oljan kallnar inte lika lätt om man inte lägger i allt kött på en gång och köttet får en trevligare yta.
  • Lägg slutligen allt kött i pannan och tillsätt marinad B, värm upp så att köttet får ren fin glans.
  • Servera köttet, med ris och en sallad.

Rulla till toppen