Om du har förmånen att känna en jägare eller vara en själv har du förmodligen tillgång till ett av skogens finaste vilt, älg. Köttet är välsmakande, riktigt rik i smaken och en gryta behöver inte speciellt mycket kryddning för att bli smakrik om man låter den stå minst 1,5-2 timmar och småsjuda. Köttet blir mört och hinner släppa ut en massa underbara smaker is såsen, det insprängda fettet smälter bort så att köttet nästan faller samman när man petar på det och har du varit noga vid styckningen får du bara rent och gott kött i munnen vid varje tugga. Hemgjord lingonsylt och kokt potatis är den givna partnern till den här rätten.
Älggryta
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 5 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 500 g grytbitar av älg
- 300 g morot
- 250 g svamp
- 2 st gul lök
- 1 st röd paprika
- 8 dl Oatly Imat
- 1 msk soja
- 2 krm kryddpeppar
- 2 msk kalvfond
- smör
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Bryn grytbitarna i smöret på medelvärme i en stor järngryta.
- Skala och hacka löken. Skala och slanta morötterna. Skölj och skiva svampen. Skölj och hacka paprikan. Lägg ner i grytan efter hand du hackat och rör om lite då och då.
- Tillsätt fond, soja och kryddpeppar. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Häll på matlagningsbasen, jag föredrar Oatly imat men matlagningsgrädde går lika bra, och låt sjuda i minst 1,5 timma, närmare 2 timmar är inte fel. Rör om då och då så inte det fastnar i botten.
- Tillsätt mer matlagningsbas om det verkar bli för torrt, det ska inte behövas någon redning däremot. Såsen ska tjockna ändå.
- Provsmaka såsen strax före servering, och tillsätt eventuellt mer fond, kryddpeppar eller soja om det behövs.
- Serveras till kokt potatis och lingonsylt.