Har du fler äpplen än du vet vad du ska göra med? Kanske lite småsyrliga? Något som är skadat och behöver tas omhand på en gång? Ta med dig några av de fallna äpplena in i så fall, och gör en ny barnfavorit: Äppelplättar.
Äppelplättar
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 12 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 st äpplen stora (eller 4 mindre)
- 4 tsk kanel
- 5 msk socker
Smet
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2,5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 30 g smör
- smör till stekningen
Instruktioner
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
- Vispa ner ägg, mjölk och smält smör i mjölblandningen.
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor. Använd äppelsvarven om du har en.
- Vänd ner skivorna i en skål med kanel och socker. Se till att alla äppelskivorna är helt täckta.
- Värm upp en stekpanna.
- Lägg en rejäl klick smör i pannan och låt det fräsa.
- Häll i smet så att en plätt bli knappt 10 cm i diameter. Tryck ner en eller ett par äppelskivor i varje plätt.
- Vänd på plätten när den har stelnat och blivit gyllengul. Stek på den andra sidan, var vaksam för sockret från äpplet bränns vid väldigt lätt.
- Garnera med resten av kanel- och sockeräpplena.