Glöm inte att sylta och safta

Det här är en alldeles utmärkt tid att spendera i köket med att sylta och safta en massa saker. En del kan du gå ut i den färgglada hösten och plocka, till exempel rönnbär och aronia. Andra saker kräver att du gräver i frysen efter sådant som du frön tidigare på säsongen, exempelvis rabarber och jordgubbar. Om du ska göra saft underlättar det givetvis om du har tillgång till en saftmaja, men det är inte nödvändigt. Inte nog med att du får en massa godsaker som du kan njuta av när vintern kommer, de underbara dofterna som sprids medan du håller på är en ren bonus.

Aroniasylt

Aroniasylt

Aroniasylt har, i likhet med det mesta som innehåller aronia, en färg som nästan får den att verka konstgjord. Det är ju inte speciellt överraskande att bäret en gång i…

Rönnbärsdryck

Rönnbärsdryck

När Gösta Rybrant översatte den amerikanska låten ”Try to remember” blev svenska texten ”Minns i november, den ljuva september”, en beskrivning som passar utmärkt på den här rönnbärsdrycken. Både humle…

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…

Flädersaft

Flädersaft

Först en liten varning. Vanlig fläder (Sambucus nigra) som man kan göra saft på ska inte förväxlas med sina giftiga kusiner druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus). Druvfläder har…

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär är som en variant av rårörda lingon, och fungerar till samma maträtter, men har en mycket trevlig skillnad i smak jämfört med lingonen. Här har vi tagit udden…

Fläderbärssaft

Fläderbärssaft

Fläder är ett synnerligen praktiskt buskage, eller träd beroende på hur länge sedan du beskar det, eftersom det ger dig en andra chans. Missade du fläderblommorna? Ingen fara, rulla tummarna…

Konjaktssyltade rönnbär

Konjaktssyltade rönnbär

Det gäller att planera tillbehör efter den mat som ska serveras, men om du har för avsikt att servera dessa konjakssyltade rönnbär får du ta i från tårna för att…

Blandsaft

Blandsaft

Det kan bli så, att man får frukt och bär över när man sysslar med annat. Det är synd att kasta bort goda bär om man kan använda dem, särskilt…

Plommonchutney

Plommonchutney

Chutney kan vara en sötsyrlig och kryddig blandning, ibland är den en het smaksättare till stekt och grytor. Man kan ha den vid sidan av andra rätter till exempelvis ugnsstekta grönsaker, fågel och…

Aroniasaft

Aroniasaft

I det här receptet använder jag för enkelhetens skull en så kallad saftmaja, en skrymmande pryl man ställer på spisen och med var hjälp det går som en dans att…

Jordgubbssylt med kanel

Jordgubbssylt med kanel

Medan säsongen för jordgubbar ännu inte är slut kan man passa på att göra sin egen jordgubbssylt, till festliga tillfällen. Smaken blir helt annorlunda än den köpta, i mitt tycke…

Rabarbersaft

Rabarbersaft

Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer…

Rulla till toppen