Ärtsoppa hör till klassikerna i Svensk husmanskost. Gör man den från början på torkade gula ärtor och låter den stå i kylen över natten får man den fylligaste soppan, men det går att servera den redan samma dag man kokat den. Räkna med att den kan upplevas som lite tunnare då. Rimmad bog eller fläsk är egentligen inte nödvändigt för att få en matig och mättande soppa, men vissa tycker det är gott. Beräkna ungefär 400g kött till 500g ärtor i så fall. Låt den sjuda med från början, ta upp den när den börjar bli mör och låt den svalna så att du kan tärna den. Lägg ner den i soppan igen strax före serveringen så att köttet blir varmt igen. De givna tillbehören är förutom punchen även ostmacka och stark senap och efterrätten ska förstås vara pannkaka om traditionen ska följas.
Ärtsoppa
Ingredienser
- 500 g torkade gula ärtor 1 förpackning, cirka 5 dl
- 1,5 l vatten + cirka 2 liter vatten för blötläggning
- 2 st gula lökar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk mejram
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Blötlägg ärtorna i 12 timmar. Häll bort vattnet.
- Koka upp ärtorna i den mindre mängden vatten och sjud långsamt under lock i cirka en timma. Rör om då och då. Skumma ärtskalen av soppan om du upplever dem som hårdsmälta.
- Skala och grovhacka löken. Lägg ner den i soppan tillsammans med buljongtärningarna, kryddorna och späd eventuellt med mer vatten.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt med mejram före servering.