Bananmuffins

De godaste bananerna är lite svartfläckiga i skalet och ser för en del ut att vara en kvart från att vara övermogna. Kasta dem inte, skala dem istället och använd dem i bakverk eller efterrätter. De riktigt mogna bananerna är väldigt smakrika till skillnad från de gröna som är helt omogna och ganska sträva i smaken. En fullmogen banan ska vara gul i skalet med lite bruna fläckar om den ska vara ätfärdig, fast jag föredrar att de är väldigt mörka i skalet om jag ska baka. Så länge de inte fått några tryckskador och blivit otrevliga av den anledningen brukar det gå utmärkt att baka och göra desserter på bananer med brunt skal. Men välj inte fulbananerna bara för att de är någon krona billigare, satsa på ekologiska, giftfria bananer.

Bananerna ska vara en kvart från att vara övermogna, då är de som bäst i smaken.

Bananmuffins

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 50 minuter
Portioner 12 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 150 g banan mosade, 2 st ekologiska
  • 3 dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl socker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop socker och rumsvarmt smör. Knäck i äggen ett i taget och rör poröst. Blanda ner mjölken.
  • Mosa bananerna med en gaffel eller med stavmixer. Blanda ner bakpulvret i mjölet.
  • Blanda ner de mosade bananerna i smörblandningen. Rör sist ner mjölblandningen till en trög smet. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om smeten blir för fast.
  • Fördela jämt i 12 stora muffinsformar och grädda i 15-20 minuter beroende på hur stora formar du använder.

Rulla till toppen