Genom att marinera köttet innan stekning eller grillning ger man köttet mer smak. Det blir mörare dessutom, särskilt viktigt om man fått tag på kött som kanske inte är de allra vackraste bitarna i köttdisken. Ju längre köttet får marinera ju bättre, men några timmar i kylskåpet är det minsta man kommer undan med. Ett eller ett par dygn är bättre. Vänd påsen med köttet några gånger undertiden bara så att marinaden verkligen når överallt. Tag fram köttet i god tid så det når rumstemperatur innan du ska steka eller grilla, så behåller det mer av sin saftighet. Färdig cajungrillkrydda som du gjort själv sätter pricken över det berömda i:et.
Cajunkotletter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Marinad
- 2 msk whisky
- 2 dl rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 st gul lök
- 2 tsk cajungrillkrydda
- liguid smoke några droppar bara
- 4 st kotletter med ben, cirka 700 g
Instruktioner
- Skala och hacka löken. Blanda alla ingredienserna i en fryspåse.
- Lägg i kotletterna, en och en. Se noga till att det kommer marinad på alla sidor av kotletterna. Förslut påsen och låt ligga i minst ett par timmar men gärna längre i kylskåpet.
- Ta fram köttet en timma innan det är dags att laga mat, så det når rumstemperatur innan du ska steka.
- Stek kotletterna 2-3 minuter per sida, peta på kotletterna för att känna när de är klara eller använd en stektermometer. Köttet ska vara 63-65°C för att vara klart.
- Serveras direkt till kryddiga pommes eller klyftpotatis.