Blandsaft

Det kan bli så, att man får frukt och bär över när man sysslar med annat. Det är synd att kasta bort goda bär om man kan använda dem, särskilt som det är väldigt enkelt att göra saft på dem. Vill du inte söta saften och vill undvika konserveringsmedel kan du sila av saften som vanligt och därefter hälla upp den osötad i en väl rengjord tetraförpackning eller i iskubspåsar för infrysning istället. På så vis har du tillgång till osötad saft när du vill.

En söt blandsaft på skatter från trädgården.

Blandsaft

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g jordgubbar
  • 400 g rabarber
  • 200 g svarta vinbär
  • 5 dl vatten
  • 500 g socker per liter saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Instruktioner

  • Rensa bort dåliga bär och dela rabarberna i decimeterlånga stumpar. Lägg frukt och bär i en gryta, jag använder min 5-litersgryta, och häll över vattnet. Låt sjuda tills bären är mosiga och har släppt ifrån sig all saft.
  • Sila saften i silduk eller genom ett durkslag med en mycket trådsliten handduk ner i en ren bunke eller skål. Mät upp saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan.
  • Dosera sockret efter mängden saft, smaka av först så du vet om det är söta eller sura bär du fått tag på. Om du har använt många väldigt söta jordgubbar kan du behöva dra ner på mängden socker.
  • Sjud saften långsamt tills allt socker löst sig. Tillsätt natriumbensoat om du hade tänkt spara saften längre än en vecka.

Rulla till toppen