Allting blir godare med bacon, sägs det. När det gäller gratäng på broccoli stämmer det åtminstone, lite bacon som inte stekts allt för hårt ger en härlig sälta. Gratängen blir klar på ungefär samma tid som det tar att preparera och steka kycklingbröst eller kotletter. Om man väljer färsk eller fryst broccoli är en smaksak, det går lika bra med båda så länge man ser till att göra sig av med överskottsvätskan.

Med bacon i äggstanningen behövs inte lika mycket salt och peppar.

Broccoligratäng

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 2 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 300 g Broccoli
  • 140 g bacon
  • 4 st ägg
  • 2 dl fraiche Oatly imat
  • 70 dl ost riven
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Ansa färsk broccoli och skär i gaffelbitar. Tina och ansa fryst broccoli om det behövs, annars gå till punkt 2 direkt.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccolin i 3-4 minuter, små buketter den kortare tiden. Strimla och stek bacon.
  • Häll av broccolin noga och lägg i en smörad ugnsfast form. Om det är för mycket vatten kvar i broccolin när du häller ner den i den ugnsfasta formen riskerar gratängen att bli slaskig.
  • Blanda de andra ingredienserna, ägg, fraiche, stekt bacon och ost, i en bunke och häll över broccolin.
  • Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills osten fått fin färg och gratängen stelnat.