Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Kärleksmums

Kärleksmums

Kärt barn har många namn, kanske känner du den här kakan som snoddas, mockarutor, chokladrutor eller kokosrutor? Oavsett vilket så gjorde mellandottern följande recept och det blev så bra att…

Modern radiokaka

Modern radiokaka

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan man lyssnade på…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som veritabla trafikolyckor på tallriken och microbananen är en sådan. Varmt möter kallt, bittert möter sött. Det är en kladdig röra som…

Smooth road

Smooth road

Vad får man om man gör en Rocky Road utan de hårda nötterna och utan marshmallows? Tja, det blir väl motsatsen då, en Smooth Road? Om du vill göra Rocky…

Chokladpannacotta

Chokladpannacotta

Den här krämiga lyxvarianten av pannacotta gör inte figuren några tjänster, men den är så god att det gör inget. Portionerna är rikligt tilltagna, men när du smakat förstår du…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…

Apelsinmoussetårta

Apelsinmoussetårta

Apelsinmoussetårtan gjorde jag första gången för ganska länge sedan, den uppskattades så tillvida att någon i sällskapet trodde den var köpt. Det måste man ju ta som en komplimang eftersom…

Bärfröjd

Bärfröjd

Men behöver inte trassla till det för att det ska bli gott. Som här, till exempel. En frisk kvarg i botten, vräk över bär och toppa med smält choklad. Färdigt.…

Lemoncurdfylld chokladpralin

Lemoncurdfylld chokladpralin

Det är inte jättesvårt att göra egna fyllda praliner, om man har lite tålamod och skaffar sig bra silikonformar. I det här receptet tar jag en genväg genom att använda…

Kladdkaka med gojs

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…

Mörk chokladmousse med whisky

Mörk chokladmousse med whisky

Det kan tyckas vara små portioner, men det tycker man bara tills man försökt äta upp en av dem. Det är betydligt mer än det ser ut för, och whiskyn…