Dags för rönnbär

Vi börjar närma oss den tid på året då träden och buskarna formligen brinner med rönnbär i olika nyanser av rött, så se till att utnyttja tillfället att fylla skafferiet med godsaker för de kommande mörka månaderna. Rönnbär är nämligen inte bara otroligt nyttiga, det är dessutom väldigt goda… på villkor att du inte äter direkt från trädet. Att rönnbär skulle vara giftiga är visserligen bara en myt, men de smakar nästan som om de vore det.

Rönnbär blir sötare om man plockar dem efter att nattfrosten har slagit till, men om du inte vill vänta kan du ge dem en konstgjord frostknäpp genom att rensa och skölja dem, och sedan lägga dem i frysen något dygn.

Rönnbärssaft

Rönnbärssaft

Jag kommer ihåg mormors rönnbärssaft från när jag var liten eftersom den smakade så annorlunda mot saft som vi brukade köpa i affärerna. Om den egentligen anledningen var att det…

Rönnbärslikör

Rönnbärslikör

Göra en likör på något som är så beskt som rönnbär? Det går alldeles utmärkt, och resultatet blir en likör som passar bäst att inmundiga i eget majestät – om…

Rönnbär- och äpplemarmelad

Rönnbär- och äpplemarmelad

Det är inte alla som gillar söta marmelader men i stället för att dra ner på sockret, vilket leder till fler effekter i tillagningen än mindre sötma, behåll sockermängden men…

Rönnbärsketchup

Rönnbärsketchup

När man säger ketchup brukar alla tänka på det som egentligen är tomatketchup. Den här ketchupen innehåller däremot inte en enda tomat utan den baserar sig rönnbär. Den kryddiga smaken…

Rönnbärskola

Rönnbärskola

Personligen tycker jag inte om ren gräddkola eftersom den inte har speciellt mycket smak, men komplettera med en smaksättning, och en värld av möjligheter öppnar sig. Här har vi gjort…

Rönnbärschutney

Rönnbärschutney

Den här rönnbärschutneyn är inte bara en smakupplevelse utan dessutom en riktig färgklick på matbordet. Smakerna passar mycket bra till fläsk men kanske framför allt till smakrikt vilt. Det spelar…

Rönnbärslimpa

Rönnbärslimpa

Rågbröd är både gott och mättande men om man vill att det ska smaka något annat än sädesslag får man ta till antingen kraftfulla kryddor som enbär, lingon eller som…

Rönnbärsdryck

Rönnbärsdryck

När Gösta Rybrant översatte den amerikanska låten ”Try to remember” blev svenska texten ”Minns i november, den ljuva september”, en beskrivning som passar utmärkt på den här rönnbärsdrycken. Både humle…

Konjaktssyltade rönnbär

Konjaktssyltade rönnbär

Det gäller att planera tillbehör efter den mat som ska serveras, men om du har för avsikt att servera dessa konjakssyltade rönnbär får du ta i från tårna för att…

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé har varit en klassiker på våra svenska matbord när det har serverats kötträtter, och det med all rätt. Många tycker att rönnbärsgelé måste innehålla äpplen, och det är väl…

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär är som en variant av rårörda lingon, och fungerar till samma maträtter, men har en mycket trevlig skillnad i smak jämfört med lingonen. Här har vi tagit udden…

Rulla till toppen