Att kunna dela en kyckling i sina beståndsdelar är en nyttig kunskap att ha, eller lära sig. Ofta kan man köpa hela färska kycklingar för ett betydligt lägre kilopris än vad de frysta kycklingdelarna kostar. En vass kniv, en ren skärbräda och tålamod är det enda som krävs, och kanske en instruktionsvideo. Sök med fingertopparna efter lederna, där kan kniven gå igenom utan att du behöver hugga genom ben och riskera att förstöra eggen. Bryt upp leden först, så att ledkulan går ur led, sök med fingertopparna efter rätt ställe och låt kniven glida igenom leden. På det viset får du loss så väl vingar som lår. Dela eventuellt klubban i lår och ben. Vingarna låter du vara som de är. Bröstköttet är lite klurigare, men med lite träning går det att lossa det fina köttet från bröstbenet med minimalt spill. Spara skroven och gör buljong på dem!
Grillade kycklingdelar
Ingredienser
- 2 st kycklingar i delar
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk kycklingfond
- 1 tsk chilipulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1,5 tsk curry
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Stycka kycklingarna, titta gärna på instruktionsvideon länkad i texten. Lägg kycklingdelarna på en plåt med höga kanter.
- Blanda fond och kryddorna i olivoljan. Pensla kycklingen runt om med oljan. Lägg kycklingdelarna med skinnsidan uppåt.
- Sätt in kycklingarna mitt i ugnen. Ta ut och vänd dem efter cirka 10-15 minuter när de börjar få lite lätt färg. Sätt in dem igen, ungefär lika länge till. När du sticker med provnål ska vätskan som kommer ut vara genomskinlig och ofärgad.
- Servera till potatissallad, ris med cyrrysås eller potatisgratäng till exempel.