Piccatan är en klassisk italiensk maträtt som inte är särskilt svår att göra, men som ser lyxigt god ut. Den ostpanerade schnitzeln kan serveras med tomatsås, rostade rotfrukter, polenta eller ris, allt efter tycke ock smak. Vanligtvis lagas den här rätten på kalvinnanlår, men det går lika bra med delade kycklingbröst.

Piccata Milanese
Tillagningstid 1 timme
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Picata
- 500 g kalvinnerfilé eller kycklingbröst
Ostpanering
- 1 dl ost helst Parmigiano-Reggiano eller Grano Padano
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 4 msk mjöl
- 4 msk olivolja att steka i
Tomatsås
- 1 st gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 3 msk olivolja extra virgin
- 2 msk vetemjöl
- 2 burkar tomater hela, skalade
- 2 dl vatten
- 1 krm rosmarin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 msk vinäger
- 1 tsk strösocker
Instruktioner
Tomatsåsen
- Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
- Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
- Pudra över vetemjöl och rör ut det.
- Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen.
- Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
- Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
- Rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
Piccatan
- Dags att göra Piccatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål.
- Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
- Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Dela kycklingbrösten, om du använder kyckling. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
- Värm en stekpanna eller två.
- Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
- Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
Anteckning
Energifördelning (en portion):
Fett: 30 gram
Protein: 38 gram
Kolhydrater: 16 gram Kcalorier: 498 / portion
Fett: 30 gram
Protein: 38 gram
Kolhydrater: 16 gram Kcalorier: 498 / portion