Personligen tycker jag inte om ren gräddkola eftersom den inte har speciellt mycket smak, men komplettera med en smaksättning, och en värld av möjligheter öppnar sig. Här har vi gjort en rik rönnbärskola som inte brukar bli speciellt långlivad i kylen.

Det är egentligen bara tre saker som man ska vara väldigt noga med när man gör kola – att använda en tjockbottnad kastrull, att vara väldigt försiktig med den skållheta kolan som har en tendens att fastna på huden om det skvätter, och att använda en digital termometer när du mäter smetens temperatur för att få den så exakt som möjligt.

En klassisk gräddkola, smaksatt med rönnbär.

Rönnbärskola

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 60 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 dl rönnbär frysta, rensade och sköljda
  • 4 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Placera de djupfrysta rönnbären i en tjockbottnad kastrull och häll över tre deciliter av vispgrädden.
  • Låt sjuda i tio minuter. Mosa sedan de nu mjuka rönnbären med en gaffel, slev eller annat tillhygge för att få ut så mycket som möjligt av bärsaften.
  • Sila bort bären så att du bara har en slät rönnbärsgrädde kvar. I sjudandet och silandet lär en del vätska ha försvunnit, så mät mängden rönnbärsgrädde och använd kvarvarande grädde efter behov så att du får tre deciliter rönnbärsgrädde.
  • Gör ren den tjockbottnade kastrullen och häll tillbaka rönnbärsgrädden. Ha sedan ner alla andra ingredienser i kastrullen låt blandningen koka under omrörning till kolasmetens temperatur är mellan 125 och 130 grader beroende på hur hård du vill ha kolan. Tänk på att kolan bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
  • Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15x25 centimeter för 60 kolor. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.