Det är inte så svårt att odla sina egna kryddor som du kanske tror. Med lite vatten och ljus, och en större kruka att bo i förstås, kan du till och med få butikskryddorna i sina små krukor att rota sig och växa glatt. De må vara framstressade och lite taniga i förhållande till sina rötter, men det är inget som inte går att ändra på. Allra störst chans att lyckas har du med plantor som fått växa lite lugnare, så är du helt ny på att odla kan du antingen sätta frön och testa att dra upp plantorna själv själv eller så köper du färdiga plantor från någon trädgårdsbutik.

Oregano är en tuffing, den tål ganska mycket utom möjligen att bli våt om fötterna. Om den står i odränerad kruka drunknar den. Lite uttorkning då och då stör inte, och den tycker om sol. Bra nybörjarväxt, antingen för den som vill skola om en butiksköpt planta eller för den som vill odla från frön i kruka. Om du planterar den utomhus kan det vara värt att komma ihåg att den sprider sig villigt och är såväl tålig som flerårig.

Timjan växter vilt på bland annat Öland och odlas på vissa håll som marktäckare i rabatter eller stenpartier. Den tycker om soliga, torra lägen. Den är anspråkslös och trivs i de flesta sammanhang, men föredrar lite sandblandad lättare jord som är väl dränerad. Lite äldre plantor tål uttorkning, men är den nyplanterad behöver den vaktas tills den rotat sig ordentligt. Klipper du ner plantan efter blomningen blir den buskigare och tätare. Om du odlar den på friland från frön kan den vara flerårig om vintern är mild.

Basilika älskar värme och vill inte torka ut. Den tycker om näringsrik jord, mer än andra kryddväxter. Det är förmodligen den vanligaste kryddväxten i Sverige bland hemmaodlare, den är billig och om man inte försöker få den att övervintra är den enkel att hantera. Den tycker inte om gassande sol, men älskar värme så kan man odla den bakom en tunn skuggväv är det idealiskt. Nyp alla blomknoppar när de kommer så skjuter basilikan fler blad.  Basilika finns i en stor mängd olika sorter, exempelvis kanelbasilika, röd basilika, söt basilika och citronbasilika.

Tänk på att vissa växter är långsamma i starten, som persilja, medan andra, som kryddkrasse, knappt hinner träffa jorden innan de börjar gro. Kryddkrasse är även känd som smörgåskrasse och kan mycket väl vara de flestas första kontakt med odling, då krasse är synnerligen lättodlad. Lägg fröna på ett fuktigt hushållspapper eller på fuktad bomull. Efter en dag eller två börjar fröna gro och efter någon vecka är det dags att skörda. Varje frö ger bara en skörd så det går åt ganska mycket frön. Håll sådden jämt fuktad och ställ den ljust så trivs den ännu bättre.

Ärtskott från gula ärtor är också väldigt enkelt för den som är helt ny på odling. Det enda du behöver är ett ljust fönster och ett paket ekologiska gula ärtor av sorten du normalt kokar ärtsoppa på, eller borde gjort om du kokat ärtsoppa. Först behöver ärtorna blötläggas i ungefär 8 timmar. Häll av vattnet och vänta tills de börjar gro, vilket bör ta ett par dagar. Håll dem fuktiga under tiden. När du ser små små groddar titta fram kan du plantera ner ärtorna tätt i ett tråg med lite jord, bara precis så de täcks. Fukta jorden, gärna med sprayflaska, och håll den fuktig medan ärtorna gror. Täck skålen med plastfolie som du pickat hål i så bevaras fukten lättare i jorden medan ärtorna fortfarande kan andas. Plasten kan du ta bort när groddarna börjar titta upp. Efter ungefär en vecka kan du börja skörda dina skott, så växer de upp igen. På varje sådd bör du kunna skörda åtminstone 2-3 gånger, året om.

Den enda nackdelen med att odla sina egna kryddor är att det inte är fantasin som begränsar vad man kan ha i köket, eller i andra ljusa fönster, utan utrymmet. Kryddor är enkelt och tacksamt att odla inomhus i kruka, så även senapskål och romansallat, så man får snabbt slut på utrymme. Men det finns ju värre saker att få slut på, eller hur?