Ättiksyra och ättiksprit används sedan gammalt till inläggning av till exempel gurkor, rödbetor, tomater och pickles. Salt, socker och kryddor tillsätter man för smakens skull. Det är lätt att blanda ihop ättiksyra och ättiksprit, syran är dubbels så stark och behöver spädas mer. Låt inte ättikslag bli stående i kastrullen över natten då syran kan ge frätskador på metallen. Färdiga inläggningar bör av samma skäl förvaras i glasburkar eller stengods. Inläggningarna bör förvaras svalt.

Ätfärdiga efter ett dygn, passar perfekt till pytt i panna.

Inlagda rödbetor

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 2 burkar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg rödbetor färska
  • 1 liter vatten eller kokspad
  • 1,25 dl ättiksyra 24%
  • 3 dl socker
  • 10 st nejlikor

Instruktioner

  • Skölj och koka rödbetorna. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet.
  • Sila kokspadet om du tänker använda det. Koka upp vatten eller kokspad, kryddor, socker och ättika. Låt sjuda i 3-5 minuter.
  • Skiva rödbetorna och lägg i burkarna. Häll över den kokheta lagen och stäng burkarna. Förvara svalt. Ätfärdigt inom ett dygn, hållbarhet upp till 12 månader.