Caesarsallad skapades i Tijuana, Mexiko 1924 av Caesar Cardini på hans restaurang Caesar’s. Restaurangägarens dotter Rosa berättade för tidningen The Telegraph att salladen skapades eftersom det mesta började ta slut i köket under firandet av USA’s nationaldag. De fick helt enkelt klara sig med det de hade. Om man vill hålla sig till originalreceptet ska man inte använda sardeller i dressingen, Cardini emotsatte sig detta, utan ansåg att man skulle använda Worchestershiresås för att få den extra sältan. Sannolikt är det alltså Caesars bror Alex’s salladsrecept, som tidigare kallades Aviator’s salad, som döpts om.
Kycklingsallad med caesardressing
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 4 port
Skriv ut receptet
Ingredienser
Dressing
- 2 st vitlöksklyftor
- 10 st sardellfiléer
- 2 st äggulor
- 2 dl parmesan grovriven
- 3 tsk citronsaft färskpressad
- 1,5 dl olja raps
Sallad
- 125 g babyplommontomater cirka en halv ask
- 1 kruka sallad
- 1 st kyckling färdiggrillad
- 125 g bacon knaperstekt
- 2 skivor ljust bröd rostat
- parmesan hyvlad
Instruktioner
Dressing
- Skala vitlöken. Lägg alla ingredienser till dressingen, utom den neutrala oljan, i en matberedare eller skål. Börja mixa till ens lät massa, och tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden. Smaka av med salt och peppar.
- Skopa upp dressingen i en liten fin skål.
Sallad
- Knaperstek bacon och låt det svalna.
- Skölj salladen och riv ner den i en skål.
- Plocka köttet av kycklingskrovet, använd fingrarna så känner du om du får tag i brosk eller andra otrevliga saker. Med fingrarna är det dessutom lättare att nå köttet som finns emellan ben och kring ryggraden. Lägg även kycklingköttet i skålen.
- Skölj och dela tomaterna. Blanda ner i skålen.
- Hyvla parmesan med osthyvel ner i skålen.
- Blanda ner det kalla baconet i salladen.
- Rosta bröd och dela i tärningar medan det fortfarande är varmt. Blanda ner i salladen.
- Servera antingen med dressingen ringlad över eller i en skål bredvid.