Linser är snabb, smidig och god mat, och det finns mängder av olika sorter att välja mellan. Röda linser tappar lite av sin färg när man kokar dem, lika så vissa av de svarta. Men den goda smaken består. De vita bönorna kan bytas mot kikärtor för att få en annan smak. Receptet på currysåsen hittar du här.

Linsbollarna är släkt med falafeln, fast stekta i olja i stället för friterade.

Linsbollar med currysås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion
Tillagningstid 45 minuter
Kalorier: 88kcal
Portioner 20 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 dl torkade linser kokade enligt förpackningen
  • 400 g vita bönor avsköljda
  • 0,5 st lök
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 kruka koriander färsk
  • 4 msk rapsolja

Instruktioner

  • Koka linserna enligt förpackningen, eller använd färdigkokade linser. Mixa linser och bönor med stavmixer.
  • Finhacka löken och koriandern. Spara några blad till garneringen.
  • Blanda mjölsorterna, bakpulvret, paprikapulver, salt och peppar i en skål.
  • Blanda alla ingredienser utom oljan i en skål och forma till 20 bollar.
  • Hetta upp oljan och stek på medelvärme tills de är vackert gyllengula runtom, cirka 6-8 minuter.

Nutrition

Kalorier: 88kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 4g | Fat: 4g | Mättat fett: 0.3g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Natrium: 188mg | Kalium: 68mg | Fiber: 3g | Socker: 1g | Vitamin A: 2% | Vitamin C: 1% | Kalcium: 2% | Järn: 6%