Morotsbröd

Det här receptet växte fram medan vi laborerade med ingredienserna, bokstavligen. Jag ville testa att baka med vasslan som blev över från ostkakebaket, jag sparade 1,5 liter av godheten i kylen men det står sig ju inte i evigheter. Vassla ansågs länge vara en restprodukt, nu för tiden vet man att den är extremt näringsrik och full av vitaminer som är synd att hälla ut. Den står sig åtminstone en vecka i kylen och går utmärkt att frysa in. Med lite ledning från receptet på dillbröd, som jag är förtjust i, och lite inspiration från de andra recepten för bakmaskin fick det bära eller brista. Resultatet blev ett ljus morotsbröd som är alldeles utmärkt som rostbröd.

Fylligt, saftigt och smakrikt morotsbröd.

Morotsbröd

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 3 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1,5 tsk torrjäst
  • 3,5 dl vassla eller vatten
  • 2 dl morot grovriven, cirka 2 medelstora morötter
  • 80 g färskost cirka 1 dl, typ Philadelphia
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 85 g rågmjöl
  • 500 g vetemjöl special

Instruktioner

  • Häll i de blöta ingredienserna först, därefter de torra. Om möjligt undvik att hälla salt på jäst det första som händer, jag är osäker på om jästen verkligen gillar salt så vidare.
  • Välj meny 3 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för vanligt vitt bröd.

Rulla till toppen