Päronknyten

Ett frasigt smördegsknyte med saftig päronfyllning, det är det svårt att säga nej till.

En sak som det är viktigt att tänka på när du gör dessa päronknyten, det är att tänka till en aning vilka päron du väljer. Vissa päronsorter har inte speciellt mycket smak, så där kan du behöva minska proportionerna av mandelmassa och kokos för att inte päronsmaken ska försvinna. Päron kan dessutom skifta väldigt mycket i saftighet, och fukt påverkar smördegen. om du har väldigt saftiga päron kan du behöva köra dem i airfryern på lite lägre temperatur men ett par minuter extra för att smördegen inte ska bli kladdig. Sedan finns det päron som blir rena träfnösket när du river dem, där behöver du av uppenbar anledning inte tänka på kladdigheten.

Päronknyten

Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 pers
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 plattor smördeg
  • 2 st päron
  • 4 msk riven mandelmassa
  • 2 msk riven kokos
  • 1 st äggula
  • 1 msk pärlsocker

Instruktioner

  • Skala och riv päron. Om du gör det efter att smördegsplattorna tinat slipper du missfärgning.
  • Kavla ut smördegsplattorna och dela dem på mitten så att du får fyra stycken.
  • Fördela rivet päron, kokos och mandelmassa ovanpå.
  • Vik ihop smördegen och förslut dem med en gaffel.
  • Pensla knytena med äggula och strö pärlsocker ovanpå.
  • Lägg äppelknytena i din Airfryer.
  • Ställ in den på 180° i 8-9 minuter beroende på hur tunt du kavlade ut degen, hur mycket fyllning du valde och hur frasiga knyten du vill ha.
  • Servera varma med glass eller grädde, eller bara som de är.
Rulla till toppen