Man kan tro att det är ett stavfel kanske, päppelmos. Päppelmos är päron och äpple i ljuv harmoni, det blir ett milt gott mos med tydlig smak av både päron och äpple. Mängden socker måste man prova sig fram till, eftersom det hänger på hur söta frukter man använder också. Ju sötare frukter, ju mindre tillsatt socker helt enkelt.

Päppelmos
Päppelmos, mos på päron och äppel, är mildare i smaken och lenare.
Päppelmos
Päppelmos, mos på päron och äppel, är mildare i smaken och lenare.
Portioner Tillagningstid
1,5liter 45minuter
Portioner
1,5liter
Tillagningstid
45minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär bort det som är skadat, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda det. Är du flink, eller ni är två, behöver ni inte lägga fruktbitarna i vatten emellan men om du hade tänkt ta lite tid på dig är det bäst för bitarna att ligga i vatten med lite askorbinsyra medan du jobbar, så de inte blir mörka redan här.
  2. Mät upp och lägg frukten i en gryta. Tillsätt 1 dl vatten per kilo frukt. Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
  3. Passera frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
  4. Mät upp moset och gör något av följande:
Lättsockrat mos
  1. Osockrat eller lättsockrat mos måste frysas för att bli hållbart. Rör ner ungefär 1 dl socker per liter mos. Blanda det osockrade moset med socker och förpacka i plastpåsar eller plastburkar du kan frysa in. Frys in när moset kallnat
Kokat mos med socker
  1. Mät upp det passerade, osockrade moset och lägg det i en gryta. Tillsätt socker, ca 3 dl (250g), och koka upp under omrörning. Provsmaka om du är osäker, rejält syrliga äpplen kan behöva mer socker, uppemot 6dl (500g) åtminstone. Koka cirka 5-10 minuter, så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset.
  2. Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.