Vetetortilla

taco
Dukat för fredagsmys.

Det här receptet kastade jag mig över i lätt desperation en fredagkväll då vi sent omsider upptäckte, mitt i matlagningen, att ingen av oss tänkt på att köpa hem tortillabröd till våra tacos.

Jag trodde inte att det skulle bli något av det, men man måste ju försöka. I efterhand undrar jag varför jag inte försökt tidigare, det är ju så enkelt och så gott att göra sina egna mjuka tacobröd.

Brödet håller sig mjukt och fint även efter att det svalnat, det håller ihop bättre än köpt bröd och det smakar väldigt gott. Kavla det så papperstunt att du nästan ser rakt igenom det, degen håller för det, så får du de allra finaste bröden du kan tänka dig.

I norra Mexico är vetetortillan inte ovanlig medan majstortillan är vanligare i södra Mexico.

Tortillabröd kan användas till så väl tacos som enchiladas, quesadillas, burritos och fajitas.

Vetetortilla

Måltid: Tillbehör
Kök: Mexico
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 16 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 300 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör kylskåpskallt, i kuber
  • 3 dl Hett vatten kokande

Instruktioner

  • Blanda mjölet och saltet i matberedare. Lägg i smörkuberna.
  • Tillsätt vattnet medan maskinen blandar, lite försiktigt så smulet blandas till en deg.
  • Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Den ska vara varm, mjuk och smidig i handen.
  • Dela degen i 16 bollar (förvara bollarna i plastpåse medan du bakar ut dem om det tar tid, annars torkar de), kavla ut dem till runda plattor.
  • Stek cirka 1 minut per sida i het, torr gjutjärnspanna. Lägg dem i handduk så håller de värmen lite bättre.

Rulla till toppen