Whiskysås

Det här är i grunden en sorts löksås, men smaken får ett rejält lyft med en frikostig skvätt whisky. Passar utmärkt till allt kött och det mesta man kan grilla, använd den fond i såsen som fungerar bäst till det övriga. Buljongtärning kan kanske fungera också, men jag har inte testat.

 

Whiskyn ger såsen en underbar, rik smak utan att vara frän.

Whiskysås

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 3 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 dl grädde ovispad
  • 3 dl vatten
  • 3 msk fond t ex kantarellfon eller oxfond
  • 1 st gul lök hackad
  • 4 msk whisky
  • smör
  • salt och peppar
  • Maizena

Instruktioner

  • Hacka den gula löken och fräs den bland i smör. Den ska inte ta färg.
  • Tillsätt grädde, fond, whisky och vatten. Låt sjuda i några minuter. Mixa såsen med en stavmixer om du vill ha en slät sås, det är dock inte nödvändigt eftersom löken bidrar med både textur och smak i såsen.
  • Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena strax före servering.
Rulla till toppen