Med bara några plantor i trädgården har du en stadig tillgång på råvara till den här rätten. Ju bättre du kramar ur vätskan ju fastare och finare plättar får du. Jag hade väldigt färsk vitlök i våra, det var en angenäm överraskning men gillar man inte vitlök kan man bara utesluta den helt eller ersätta den med t ex spiskummin.
Zucchiniplättar
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 18 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 280 g majs avrunnen vikt
- 700 g squash ca 450g avrunnen
- 0,5 msk salt
- 2 st gul lök hackad
- 2 klyftor vitlök krossad
- 4 st ägg
- 2 dl vetemjöl
- smör eller margarin till stekning
Instruktioner
- Skala och riv squash. Lägg i ett durkslag och strö över saltet. Låt stå i ca 10 minuter.
- Skala och hacka lök. Krossa vitlöken. Stavmixa majkornen till en slät smet. Blanda samman med lök och vitlök.
- Blanda ner äggen i majssmeten, därefter mjölet.
- Krama ur vätskan ur squashen.
- Blanda ner den rivna squashen i smeten.
- Stek på medelvärme tills de fått vacker färg och känns spänstiga när du petar på dem. Klicka ut ungefär 2 msk per plätt.
- Servera nystekta med t ex stekt bacon och lingonsylt.