Lammfärs är lite fetare än den vanliga köttfärsen, vilket ger ett saftigare slutresultat. Spett, frikadeller, färsbiffar eller paj, lammfärsen går bra till det mesta! Vitlök, tomat, rosmarin och fetaost är bra smakkompisar till lamm vilket jag tagit fasta på i det här receptet.
Lammfrikadeller i tomatsås
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 port
Skriv ut receptet
Ingredienser
Tomatsås
- 400 g krossade tomater
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk fond kalv eller grönsak
- 1,5 dl vitt vin torrt eller halvtorrt
- rosmarin flera kvistar
- 2 msk olivolja
Frikadeller
- 500 g lammfärs
- 2 msk Ajvar relish
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 st ägg
- färska örter Typ basilika, timjan, oregano
Instruktioner
Tomatsås
- Riv 2 klyftor vitlök och 1 gul lök på ett rivjärn och stek i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills det är hälften kvar ungefär.
- Häll över tomaterna och fond. Lägg i rosmarinkvistarna. Låt sjuda under tiden du förbereder frikadellerna. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.
Frikadeller
- Blanda ihop färs, ägg, 1 riven gul lök, 2 klyftor krossad vitlök, ajvar och färska örter typ basilika, oregano, timjan och smaka av med salt och peppar.
- Lägg i frikadellerna i tomatsåsen. Efter fem minuter vänder du på frikadellerna och låter de koka ytterligare fem minuter.
- Servera med pasta och fetaost.