Den klassiska spanska soppan har anor så långt bak i tiden att det är svårt att bena ut hur gammal den är och exakt vilka ingredienser det ska vara i den. Den passar perfekt i sommarvärmen, ta med den i en termos så håller den sig fräsch och kall på picknicken. Ett rustikt lantbröd och eventuellt lite gräddfil är perfekta smakkompisar till den här soppan.

Gazpacho
Tillagningstid 15 minuter
Portioner portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 500 g tomater
- 1 st röd paprika gärna söt spetspaprika
- 0,5 st gurka
- 1 st röd lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk olivolja
- 2 dl vatten
- 1 msk fond gärna asiatisk röd
- 0,5 tsk chili röd
Instruktioner
- Skölj grönsakerna och hacka dem grovt. Lägg lite hackad gurka åt sidan till senare. Lägg resten av grönsakerna i mixern. Mixa till en slät puré.
- Tillsätt vinäger, vatten och fond, och mixa lite till.
- Ställ kallt i kylen i en timme så att smakerna går ihop.
- Servera kall med lite hackad gurka och fräscha nyklippta örter.