Whiskymarinad

Whisky i marinaden”, tänkte jag, ”kan ju bara gå på ett sätt. Tur att pizzerian har öppet sent åtminstone.” Det visade sig vara en så mycket bättre idé än jag någonsin kunnat våga hoppas på, whisky som jag tycker luktar illa och smakar ännu värre är fantastiskt gott som krydda i mat, bakverk och marinader. Väldigt fascinerande, att en ingrediens jag inte tycker om i sin ensamhet kan vara en så viktig del av en delikat helhet.

Smakerna är hämtade från den amerikanska södern, med whisky som den viktigaste smaksättaren.

Whiskymarinad

Måltid: Tillbehör
Kök: USA
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 1 kg kött, i skivor
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 0,5 dl olja raps eller oliv
  • 2 msk whisky
  • 1 msk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 st vitlöksklyftor krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk ingefära färsk, riven

Instruktioner

  • Putsa och skiva köttet i fina skivor. Blanda alla ingredienserna i en fryspåse. Lägg i köttet och massera runt marinaden så den når köttet överallt.
  • Låt ligga i kylen i minst ett par timmar, ett dygn är inga problem.
  • Stek eller grilla på medelhög temperatur, pensla köttet med resterande marinad undertiden.

Rulla till toppen