Blåbärssoppa

Blåbärssoppa är en klassiker vid Vasaloppet, men det är också en väldigt vanlig huskur mot lös mage. Blåbärens nyttighet är oomtvistad dessutom, de är fulla av godheter som gör oss gott. Om du vill göra egen soppa i utlandet är det engelska namnet på bäret i fråga ”bilberry” (Vaccinium myrtillus), som är en delikat släkting till ”blueberry” (Vaccinium corymbosum).

Oumbärlig Vasaloppsdryck. Serveras med fördel varm.

Blåbärssoppa

Måltid: Soppa
Kök: Sverige
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 0,5 l blåbär frysta, cirka 400g
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk socker
  • 1 msk vanilj valfritt
  • 1 tsk potatismjöl

Instruktioner

  • Koka upp vatten och socker.
  • Lägg i blåbären. Låt sjuda några minuter.
  • Stavmixa soppan för en slätare konsistens.
  • Gör en redning med 1dl vatten och potatismjölet, tillsätt redningen i soppan. Låt soppan sjuda ytterligare någon minut så att den börjar tjockna lite. Önskar du en ännu krämigare soppa kan du öka mängden potatismjöl till det dubbla.
  • Häll upp på termos medan den är varm och ta med ut i skidspåret!

Rulla till toppen