Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…

Farmors chokladkakor

Farmors chokladkakor

Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna…

Mugcake med After Eight

Mugcake med After Eight

Sugen på något gott, men ingen tid att baka? Har…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när…

Fyllda pepparkakor

Fyllda pepparkakor

Pepparkakor klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eftersom det…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination?…

Chokladbollar

Chokladbollar

Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar…

Varm choklad

Varm choklad

Varm choklad är knappast den mest avancerade drycken man kan…

Chokladpannacotta

Chokladpannacotta

Den här krämiga lyxvarianten av pannacotta gör inte figuren några…

Vinbärsfudge

Vinbärsfudge

Med frysen full av smaskiga bär är det inte svårt…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Rulla till toppen