Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.
Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.
Pannkaka med choklad och citron
Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som…
Muffins med en twist
Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir…
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…