Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Muffins med en twist

Muffins med en twist

Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir de både gluten- och laktosfria. De är inte speciellt söta, den som vill ha det får tillsätta ca 2dl socker…

Bananchokladbollar

Bananchokladbollar

Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…

Smördegsrutor

Smördegsrutor

Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa smördegsrutor mycket smidiga. De två viktigaste ingredienserna är nämligen plattor med färdig smördeg och färdiga After Eight-chokladbitar. Resultatet blir ändå…

Kladdkaka med gojs

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…

Kärleksmums

Kärleksmums

Kärt barn har många namn, kanske känner du den här kakan som snoddas, mockarutor, chokladrutor eller kokosrutor? Oavsett vilket så gjorde mellandottern följande recept och det blev så bra att…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en god efterrätt som man inte behövt slava i köket i timtal för att åstadkomma. Chokladmousse är tacksamt så tillvida att den…

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

After Eight har funnits i evigheter känns det som, men faktum är att den brittiska konfekten lanserades så sent som 1962. Vanligtvis serveras den som den är till kaffet men…

Chokladkaka med marängtäcke

Chokladkaka med marängtäcke

Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är passande nog en skapelse som är farligt lik en tårta, gjord på kladdkaka i botten och krispig maräng som täcke.…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…

Mandelmassekakor med choklad och lime

Mandelmassekakor med choklad och lime

Om du får mandelmassa över som torkat och blivit lite tråkig passar den utmärkt att göra småkakor på. Saften från en lime fräschar upp smaken lite och mörk choklad fyller…

Pannkaka med choklad och citron

Pannkaka med choklad och citron

Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som görs i betydligt fler länder än bara Frankrike, eller den engelska tunnpannkakan. Det här receptet tar ut svängarna lite och smaksätter pannkakan…

Mörk chokladmousse med whisky

Mörk chokladmousse med whisky

Det kan tyckas vara små portioner, men det tycker man bara tills man försökt äta upp en av dem. Det är betydligt mer än det ser ut för, och whiskyn…