Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Pannkaka med choklad och citron

Pannkaka med choklad och citron

Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som…

Mandelmassekakor med choklad och lime

Mandelmassekakor med choklad och lime

Om du får mandelmassa över som torkat och blivit lite…

Ischoklad med mint

Ischoklad med mint

After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har…

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

After Eight har funnits i evigheter känns det som, men…

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de…

Modern radiokaka

Modern radiokaka

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess…

Muffins med en twist

Muffins med en twist

Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Apelsinchokladmuffins

Apelsinchokladmuffins

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar…

Vinbärsfudge

Vinbärsfudge

Med frysen full av smaskiga bär är det inte svårt…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…

Rulla till toppen