Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Chocolate chip cookie

Chocolate chip cookie

Egentligen är benämningen småkakor inte riktigt rättvisande med tanke på att de här kakorna inte är små, varken i omfång eller smak. Chocolate chip cookies går att göra på fler…

Sval chokladsmoothie

Sval chokladsmoothie

Med djupfryst banan, havre och chokladdryck baserad på havre blir det inte bara gott, det blir väldigt nyttigt också. Chokladmynta är en mycket trevlig liten växt som är väldigt god som…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de fungerar väldigt bra ihop i en len och mjuk fudge. Den enda nackdelen är att den tar lång tid på…

Brownies

Brownies

Brownies är den svenska kladdkakans amerikanska kusin, och den är i likhet med kladdkakan väldigt mäktig och smakrik. En brownie ska vara lite segare än kladdkakan, och när jag avviker för…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som veritabla trafikolyckor på tallriken och microbananen är en sådan. Varmt möter kallt, bittert möter sött. Det är en kladdig röra som…

Chokladfondant med whisky

Chokladfondant med whisky

En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu mer choklad faktiskt. Jag, som inte gillar whisky, vänjer mig nog aldrig vid att en ingrediens jag knappt tål lukten…

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en god efterrätt som man inte behövt slava i köket i timtal för att åstadkomma. Chokladmousse är tacksamt så tillvida att den…

Hasselnötscrème

Hasselnötscrème

Hasselnötscrème, som de flesta av oss känner igen som Nutella, är mångsidigt och faktiskt inte så väldigt svårt att göra. Skalen faller enkelt av om man gnuggar nötterna med en grov…

Smördegsrutor

Smördegsrutor

Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa smördegsrutor mycket smidiga. De två viktigaste ingredienserna är nämligen plattor med färdig smördeg och färdiga After Eight-chokladbitar. Resultatet blir ändå…

Bananchokladbollar

Bananchokladbollar

Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…

Apelsinmoussetårta

Apelsinmoussetårta

Apelsinmoussetårtan gjorde jag första gången för ganska länge sedan, den uppskattades så tillvida att någon i sällskapet trodde den var köpt. Det måste man ju ta som en komplimang eftersom…

Rulla till toppen