Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad,…

Smördegsgömma med färsk frukt och choklad

Smördegsgömma med färsk frukt och choklad

Smördeg är inte så svår att göra, men har du…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…

Apelsinchokladsmoothie

Apelsinchokladsmoothie

Turkisk yoghurt är inte väldigt söt, så du kan behöva…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna…

Chocolate chip cookie

Chocolate chip cookie

Egentligen är benämningen småkakor inte riktigt rättvisande med tanke på…

Proteinpannkaka

Proteinpannkaka

Laktos- och glutenfria proteinpannkakor fulla av goda smaker och nyttiga?…

Kokosbollar

Kokosbollar

Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av…

Smördegsrutor

Smördegsrutor

Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa…

Mandelmassekakor med choklad och lime

Mandelmassekakor med choklad och lime

Om du får mandelmassa över som torkat och blivit lite…

Rulla till toppen