Grön tomatmarmelad

När nu frosten börjar angripa på bred front och inte alla tomater är klara är det hög tid att göra något med alla tomater som inte kommer att hinna få sin slutgiltiga mogna färg. Vad kan man göra med en hink omogna tomater, mer än steka dem? Det visar sig att det blir en fantastiskt god marmelad på tomater. Receptet hittade jag i min gamla söndervittrade kokbok som jag läst sönder och samman, och eftersom jag hade en hink över måste jag ju testa.

Marmeladen passar utmärkt till salta kex, syrlig äppelcider och krämiga och smakrika ostar. Smaka av när du tillsätter sockret, den större mängden ger en ganska söt marmelad.

 

Grön tomatmarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 600 g gröna tomater
  • 3-4 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 st citron
  • 1 msk riven ingefära torkad

Instruktioner

  • Skiva de gröna tomaterna. Tvätta citronen noga och strimla den i tunna skivor med skal och allt.
  • Lägg tomater och citron i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp och koka i cirka 20-30 minuter.
  • Ta av tomaterna från värmen och tillsätt socker och ingefära. Rör om och koka upp igen. Låt koka livligt i 10-15 minuter, rör om ofta.
  • Gör marmeladprovet, lägg en sked marmelad på en riktigt kall tallrik. Dra ett finger igenom marmeladen, om den inte flyter ihop igen är den klar.
  • Häll upp den heta marmeladen på väl rengjorda burkar och ställ upp och ner att svalna. Den heta marmeladen kommer att döda alla eventuella bakterier som du missat när du rengjorde burkarna och det bildas ett fint vacuum när marmeladen och burken svalnar. Det ökar livslängden med många månader ifall du inte hade tänkt äta upp marmeladen på en gång.
Rulla till toppen