Krusgubbsmarmelad

Det krävs ingen enorm arbetsinsats för att göra egen marmelad. Då får du dessutom en så söt marmelad som du vill ha, med de frukter eller bär som du tycker om. Tidigare har vi gjort kiwimarmelad och melonmarmelad med stor framgång, så de lite mer traditionella bären krusbär och jordgubbar känns kanske mindre äventyrliga. Men finessen med det här receptet är att om du drar ner på pektinet till ungefär hälften får du sylt istället för marmelad, och om du vill kan du ersätta en del av jordgubbarna med exempelvis svarta vinbär eller röda vinbär. Huvudsaken är att mängden bär totalt fortfarande uppgår till ett kilo jämt.

Solmogna krusbär och jordgubbar behöver mycket mindre tillsatt socker, de är så söta och goda ändå.

Krusgubbsmarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 1 l
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g krusbär rensade och snoppade
  • 500 g jordgubbar rensade och snoppade
  • 1 dl vatten
  • 400 g syltsocker med pektin
  • 2 tsk Melatin rött

Instruktioner

  • Lägg de rensade och snoppade krusbären i en vid kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter, tills bären börjar spricka och det ser lite grötigt ut. Hjälpt ill med en slev, och rör om undertiden.
  • Lägg i de rensade, snoppade och delade jordgubbarna och låt sjuda i några minuter till, så att jordgubbarna blir mosiga. Ha inte för hög värme, för då bränns det lätt.
  • Blanda ut Melatinet i några teskedar socker. Tillsätt resten av sockret i de kokande bären i omgångar, rör om undertiden. Låt sjuda några minuter till, så att sockret löser ut sig ordentligt i marmeladen.
  • Tillsätt Melatin och låt koka i ytterligare ett par minuter medan du skummar av marmeladen. Häll upp på väl rengjorda små burkar.

Rulla till toppen