Rabarbermarmelad tillhör den typen av marmelader som inte är speciellt söt utan en trevlig balans mellan syrlighet och sötma. Tack vare det passar den lika bra på en vanlig ostsmörgås som tillsammans med ädelost och salta kex.

Det här i grunden en rabarbermarmelad, men jag har lagt till valfria smaksättningar om du vill få en marmelad med lite fler nyanser. Du kanske tycker om att använda kanel, en kryddig ton av kardemumma eller lite mer attityd med färskriven ingefära.

Rabarbermarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 20 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 gr rabarber
  • 1 st citron
  • 400 gr syltsocker
  • 1 tsk kardemumma, mald Valfritt
  • 1 tsk kanel Valfritt
  • 0,5 tsk ingefära, riven Valfritt

Instruktioner

  • Skölj rabarberna och skär dem i centimeterlånga bitar.
  • Dela citronen och pressa ur saften.
  • Blanda rabarber, citronsaft och socker i en kastrull. Om du använder någon av de valfria extra smaksättningarna så blandar du ner den också.
  • Koka under omrörning till rabarberbitarna har blivit en smet.
  • Gör marmeladprovet, lägg en sked marmelad på en riktigt kall tallrik. Dra ett finger igenom marmeladen, om den inte flyter ihop igen är den klar.
  • Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. sätt på locket medan marmeladen fortvarande är varm, så på sätt får du ett bra vacuum som gör att den håller längre.