Grönkålen är trädgårdens superhjälte. Den är tålig och lätt att odla, den är näringsrik och dessutom väldigt god. Så här skriver en av de större trädgårds- och odlingssidorna om grönkålen:

Grönkål som ibland kallas bladkål är det kålslag som mest liknar ursprungsformen av kål. Grönkålen har odlats länge i Sverige även om odlingen numera är liten. Grönkål har mörkt gröna, krusade blad. Det finns både höga och låga sorter, 10-150 cm. Den är mycket lättodlad, och har inga större krav på jorden. (Odla.nu)

I det här receptet använde vi apelsinjuice från koncentrat, men tycker man inte om den dominanta apelsinsmaken kan man späda ut den och använda samma mängd drickfärdig juice istället, eller pressa apelsiner och göra egen juice. Använd fryst avokado, så slipper du fundera på om den är rutten eller omogen i affären och du kan ta bara exakt så mycket som du ska ha utan att behöva kasta resten för att det blivit brunt.

Ett glas innehåller en rejäl mängd vitaminer och mineraler, och om alla råvarorna är kylda eller frysta när du mixar dem ger de skön svalka på kuppen.

Grönkålssmoothie

Måltid: Dryck
Kök: Okänt
Portioner 4
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 35 g Babyspenat
  • 25 g Grönkål färsk
  • 1 krm citronsaft pressad
  • 100 g avokado fryst
  • 2 dl apelsinjuice koncentrat
  • 1 st äpple skalat
  • 10 g ingefära riven, färsk
  • 1 st banan
  • Vatten

Instruktioner

  • Skala och riv ingefäran.
  • Skala och kärna ur äpplet och skala bananen.
  • Skölj babyspenaten och grönkålen.
  • Lägg alltsammans i mixern och mixa slätt.
  • Späd med vatten till önskad konsistens.