4 oktober är kanelbullens dag, och det är ju få saker som är så härligt som doften av nybakade kanelbullar. Jag läste ett mäklartips att om det doftade nybakade kanelbullar på en visning brukade försäljningspriset gå upp flera procent. Jag vet inte om det stämmer, men det skulle inte förvåna mig.

Som du kan se har vi inte bara vanliga kanelbullar, det skulle ju vara lite för tråkigt när det finns så många trevliga varianter. Bland annat har vi flera recept där vi använder en ugnsform i stället för de vanliga bullformarna. Om du inte har testat att bara på det sättet tycker jag att göra ett försök eftersom det är mycket enkelt. Kanske är det inbillning, men jag tycker att bullarna blir saftigare när mindre yta exponeras för den heta luften och torkar.

Är allting som vi räknar upp här verkligen kanelbullar i strikt mening? Kanske inte, men lite tillåter vi oss att tänja på gränserna.

Gammaldags kanelbullar

Gammaldags kanelbullar

Tålamod och ett varmt dragfritt kök är två goda saker att ha tillgång till när man ska baka. En tredje sak är vassle som blir över från när du bakat ostkaka,…

Kanelbullar i långpanna med äpple

Kanelbullar i långpanna med äpple

Svenska äpplen är väldigt goda i diverse olika bakverk, bland annat som fyllning i kanelbullar. Välj ett syrligt och friskt äpple som kontrast till den söta bullen, om du vill…

Simpelbullar med saffran för bakmaskin

Simpelbullar med saffran för bakmaskin

Anledningen till att det bara är äggulorna vid pensling är lika enkel som logisk – det är gult saffransbröd, och det guldgula förstärkt om man bara använde gula. Jag hoppar…

Vaniljbullar med äpple och mandel

Vaniljbullar med äpple och mandel

Rivet äpple riskerar att bli lite rinnigt, men det är inget problem. Bullarna blir inte slaskiga, äppelsaften som läcker från det rivna dunstar i ugnen. Om du inte tål eller…

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna…

Hallonbullar med kokos

Hallonbullar med kokos

Hallon och kokos fungerar bra som fyllning i bullar, men om man passerar sylten blir den lätt rinnig och har en klar tendens att rinna ner i botten av kakan.…

Örfilar

Örfilar

Det finns inte många nationer som kan tävla med oss skandinaver när det gäller fika, och bara finländarna dricker mer kaffe per capita än svensken. Jag önskar verkligen att jag…

Kanelbullar

Kanelbullar

En klassiker på det svenska kafferepet är kanelbullen. Kanelbullen är en ganska ny företeelse, det dröjde faktiskt till 1950-talet innan kanelbullen blev allmängods. Kanelbullar Bullarna blir saftiga och fluffiga om…

Apelsinbullar med mandel

Apelsinbullar med mandel

Det finns bullar med apelsinfyllning som använder marmelad eller sylt, men det blir kladdigt tycker jag. Om man använder frikostigt med zest och mandelmassa får man en fantastisk smak men…

Brödpudding

Brödpudding

Så du har köpt kanelbullar, eller förhoppningsvis bakat själv, och alla blev inte uppätna. Nu kan de jämföras med pärlsockrade lerduvor och passar bäst i soppåsen. Eller? Tvärtom, gör en…

Vaniljbullar med ananas och banan

Vaniljbullar med ananas och banan

Det här är en vidareutveckling av de chokladbullar jag gjort tidigare, som i sin tur bygger på receptet för äppelbullarna. Det verkar faktiskt inte finnas någon gräns för vad man kan…