Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt.

Pyttipanna

Pyttipanna

En riktigt äktsvensk pyttipanna kan vara kalasmat om man tar sig lite tid och ger råvarorna en extra tanke, men kan vara precis lika praktiskt och gott som snabbmiddag på…

Pyttipanna de lux

Pyttipanna de lux

Pyttipanna är ett utmärkt sätt att tillvarata rester, till exempel en alldeles för stor kalvstek som inte gått åt eller ett för stort paket korv som måste förbrukas snart. Kassler…

Kryddiga pommes frites

Kryddiga pommes frites

Pommes frites har de senaste årtiondena blivit så vanliga att man knappt tänker på dem längre sedan grillkiosker och hamburgerrestauranger dykt upp i de flesta gathörn. Maträtten är dock mer…

Raggvåfflor

Raggvåfflor

Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klart att det…

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Butternutpumpan är söt, brandgul och väldigt näringsrikt. Den kallas också vintersquash eller myskpumpa, och är inte helt enkel att lyckas odla. Den är däremot desto enklare att lyckas med i…

Dillstuvad potatis och isterband

Dillstuvad potatis och isterband

Dillstuvad potatis är enkelt och lätt att göra, ännu enklare om du redan har färdigkokad potatis över sedan tidigare. Då handlar det egentligen bara om att det ska bli genomvarmt…

Grillad sötpotatis

Grillad sötpotatis

Grillad sötpotatis blir så gott att det nästan är godisvarning faktiskt. Men glöm inte att pensla potatisskivorna på båda sidorna, den blir väldigt lätt bränd och svart annars. Antingen penslar…

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan.…

Rotmos

Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste mostyperna man kan få på sin tallrik. Åtminstone om det är gjort på säsongens finaste rotfrukter. En liten skvätt grönsaksfond…

Klyftpotatis

Perfekt klyftpotatis

Sedan vi skaffade vår ActiFry har jag inte behövt äta mindre lyckade klyftpotatis en enda gång hemma. När vi väl lärt oss matcha tiden till de andra delarna av middagen,…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med raggmunkar, de senare görs av riven potatis blandad med pannkaksmet. Servera till stekt bacon eller rökt sidfläsk, rårörda lingon och råkostsallad.…

Raggmunk

Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en pannkaksmet och stekts krispigt god i kanterna och välgräddad och mjuk i mitten. Somliga steker sina raggmunkar som stora pannkakor…