Vår älskade knöl

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt.

Grillad sötpotatis

Grillad sötpotatis

Grillad sötpotatis blir så gott att det nästan är godisvarning faktiskt. Men glöm inte att pensla potatisskivorna på båda sidorna, den blir väldigt lätt bränd och svart annars. Antingen penslar…

Pyttipanna

Pyttipanna

En riktigt äktsvensk pyttipanna kan vara kalasmat om man tar sig lite tid och ger råvarorna en extra tanke, men kan vara precis lika praktiskt och gott som snabbmiddag på…

Rostad pumpasoppa med sting

Rostad pumpasoppa med sting

Butternut squash, morot och potatis går väldigt bra ihop i en soppa. Här får soppan sting från chilikryddad crème fraiche, om du tycker den är för stark kan du ta…

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan.…

Spansk omelett

Spansk omelett

Detta är en synnerligen enkelt spansk omelett, men med rätt bacon och kryddorna blir den ändå väldigt smakrik. Tänk bara på att det fastnar en hel del ägg i maskinens…

Raggvåfflor

Raggvåfflor

Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klart att det…

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Butternutpumpan är söt, brandgul och väldigt näringsrikt. Den kallas också vintersquash eller myskpumpa, och är inte helt enkel att lyckas odla. Den är däremot desto enklare att lyckas med i…

Raggmunk

Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en pannkaksmet och stekts krispigt god i kanterna och välgräddad och mjuk i mitten. Somliga steker sina raggmunkar som stora pannkakor…

Wasabimos

Wasabimos

Wasabi i potatismoset är en synnerligen smaklig idé jag anammat efter att ha hört min hjärtans kär tala sig varm om det. Proportionerna var under en lång tid ett mysterium…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet är grundreceptet, man kan variera sig med vitlök, färsk riven muskot eller varför inte lite purjolök. Men det finns en del…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med raggmunkar, de senare görs av riven potatis blandad med pannkaksmet. Servera till stekt bacon eller rökt sidfläsk, rårörda lingon och råkostsallad.…

Potatisbullar

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med. Jag har haft svårt att riktigt få till den rätta texturen, den rätta smaken, men nu tror jag att jag…

Rulla till toppen