Höstmat

Nu när sommaren definitivt är slut är det säsong för underbara råvaror som kålrot, blomkål, broccoli, morötter och potatis. Heta kryddor, långkok och mustiga grytor som värmer i höstrusket är förstås givet men också goda äppeldesserter i olika former. Rödbeta, rättika, persiljerot och givetvis pumpa är också aktuella i butikerna nu, och den äventyrliga kan kasta sig över kålrabbi, svartrot och kanske en persiljerot. Något som verkligen hör hösten till är alla svampar och bär man kan plocka nu och ett tag framöver.

Bostongurka

Bostongurka

Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom. Bostongurka i sig är ett registrerat varumärke…

Äppelmos

Äppelmos

Känner du någon med äppelträd som dignar kan du lätta deras börda genom att göra äppelmos på skatterna. Det här receptet har jag försökt med länge, men utan framgång tills…

Älgkalops med kantareller

Älgkalops med kantareller

Detta är en mustig kalops på vilt som kan så och småputtra en bra stund utan att det blir sämre. Snåla inte med kryddorna, jag lägger kornen i en tekula…

Rostad pumpasoppa med sting

Rostad pumpasoppa med sting

Butternut squash, morot och potatis går väldigt bra ihop i en soppa. Här får soppan sting från chilikryddad crème fraiche, om du tycker den är för stark kan du ta…

Grön tomatmarmelad

Grön tomatmarmelad

När nu frosten börjar angripa på bred front och inte alla tomater är klara är det hög tid att göra något med alla tomater som inte kommer att hinna få…

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Kantareller är en av höstens största glädjeämnen. Om du får några över kan du alltid göra en krämig och god soppa på svampen. Byt den gula löken mot schalottenlök om…

Krämig champinjonsoppa

Krämig champinjonsoppa

Champinjonsoppa är en klassiker som inte är särskilt svår att göra, särskilt inte om man har en soppmaskin tillgänglig. Stavmixer och kastrull går lika bra, fast man slipper passa och…

Höstgryta

Höstgryta

Köttgryta är en praktisk maträtt om man vill göra mycket mat, kanske för att ha i frysen eller till matlåda. Det är dessutom lätt att göra gott. Det som krävs…

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé har varit en klassiker på våra svenska matbord när det har serverats kötträtter, och det med all rätt. Många tycker att rönnbärsgelé måste innehålla äpplen, och det är väl…

Toscaäpplen

Toscaäpplen

Ugnsbakade äpplen med toscaglasyr blir snabbt likt den mjuka toscakakan en favorit på fikabordet. Välj ett smakrikt lite syrligt äpple, toscaglasyren är väldigt söt. Gravensteiner är ett utmärkt äpple om man…

Provencalsk lammgryta

Provencalsk lammgryta

Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inte så känsligt…

Fläderbärssaft

Fläderbärssaft

Fläder är ett synnerligen praktiskt buskage, eller träd beroende på hur länge sedan du beskar det, eftersom det ger dig en andra chans. Missade du fläderblommorna? Ingen fara, rulla tummarna…

Rulla till toppen