Korvgryta a la Forsell är klassisk skolmatsalsmat för alla över en viss ålder. Jag och maken minns den, med viss skepsis ska erkännas, men mina barn tittade misstänksamt på mig när jag la dill i korvgrytan. Sannolikt tänkte de att mamma nu slutligen fått en tia och tappat det fullständigt. Det blir inte en korv stroganoff bara för att det är falukorv och dijonsenap i korvgrytan, men det är en trevlig omväxling till en klassisk korv stroganoff och perfekt storkoksmat om man vill göra många matlådor att frysa in.
En korv a la Forsell är lite enklare att göra tycker jag personligen. Jag har sett flera varianter på den här, med redningar, med gurkmix och till och med aromat. Det jag däremot inte lyckats hitta är ursprunget. Vem var Forsell? Hur kom den personen på idén att lägga dill i korvgrytan? Hör av dig om du har en ledtråd!
Korv a la Forsell
Ingredienser
- 1,6 kg falukorv strimlad
- 1 st gul lök rejält stor, eller flera små
- 6 msk tomatpuré
- 5 dl grädde
- 4 dl mjölk
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk farfars sötstarka senap
- 2 msk Slotts grovkorniga
- 1 kruka färsk dill
- smör att steka i
- salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Strimla korven, skala och hacka löken och hacka dillen.
- Fräs gul lök och korv i smöret.
- Tillsätt tomatpuré, de olika senapssorterna, mjölk och grädde. Ge ett uppkok och låt sjuda några minuter.
- Lägg i dillen. Låt sjuda ett tag till så smakerna går ihop.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera till ris.