Rabarbersirap

Det här är ett spännande litet tillbehör som passar till förvånansvärt mycket. På bilden har jag använt den som tillbehör till pannkakor och då passar det givetvis också till plättar. En annan god idé är att ringla rabarbersirapen antingen över glass eller om du har en fruktsallad som innehåller många söta frukter och bär så att du behöver lite kontrast till sötman.

Tänk på att mängden socker kan variera beroende på vad du har för typ av rabarber. Vissa sorter är fasligt syrliga, medan andra förädlade trädgårdsrabarber är näst intill söta i sig själva.

Rabarbersirap
En sötsyrlig sirap till efterrätter och som tillbehör.

Rabarbersirap

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 gr rabarber
  • 300 gr strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk potatismjöl 1 tesked till 1,5 dl avrunnen vätska.

Instruktioner

  • Skölj rabarberna och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en kastrull.
  • Häll ner strösocker och vatten i kastrullen.
  • Koka upp blandningen och låt den sjuda i 15 minuter utan lock. Glöm inte att röra om emellanåt.
  • När blandningen har sjudit färdigt, använd en sil eller en silduk för att få bort det som är kvar av rabarbernas kött.
  • Häll cirka 0,5 deciliter av "rabarbersaften" i ett mått och blanda ner potatismjölet, en tesked potatismjöl per 1,5 deciliter av den totala mängden avrunnen blivande rabarbersirap. Blanda ner potatismjölet noggrant så att det inte bildas mjölklumpar Häll ner blandningen i kastrullen tillsammans med resten av rabarberna och rör om så att allting blandas.
  • Häll upp på rena glasburkar och låt det gärna stå i kylen ett par dagar innan det används.
Rulla till toppen